Varför man inte ska bekämpa SD med odemokratiska medel

Sverigedemokraterna har fått sin hemsida hackad och en stulen namnlista har publicerats. Detta är en kort fundering om varför jag inte tror att det är ett bra sätt att minska Sverigedemokraternas inflytande på.

I Sverige har vi åsiktsfrihet, yttrandefrihet och röstskydd. Hindrar man någon från att utöva dessa fri- och rättigheter måste man förstå att man bryter mot grundläggande demokratiska principer, och dessutom anse att detta offer är mindre betydelsefullt än det man hoppas uppnå. Man har med andra ord en ganska tung uppgift att motivera sitt handlande när demokratiska rättigheter ligger i ena vågskålen.
Det var den hobby-filosofiska sidan.

Om man nu ska motivera sitt handlande gäller det att komma fram till vad man tror sig kunna uppnå. Kommer SD på något magiskt sätt att upphöra om man gör deras hemsida otillgänglig? Kommer de som röstat på SD på något magiskt sätt att ta tillbaka sina röster? Tvärtom tror jag bara man spelar SD i händerna genom att hindra dem från sina demokratiska rättigheter; det är med andra ord rent kontraproduktivt. SD är ett parti som attraherar de som känner sig exkluderade av det etablerade politiska partierna. SD frodas i martyrskap. Att ge dem mer vatten på sin kvarn genom att vägra dem sina demokratiska rättigheter kommer bara att göra dem starkare ”Vad var det vi sa”, och locka fler väljare.
Vad ska man göra då? Bemöta dem med demokratiska medel såklart; dra fram unkna åsikter i ljuset, dissekera argument och ställa till svars. Men också förstå vad missnöjesröstarna är missnöjda med. Jag tror inte att 5,7% av Sveriges befolkning är ideologiskt övertygade sverigedemokrater, det är många av dem som bara anser att SD är bästa sättet att visa sitt missnöje. Och det kan man ändra på.

Andra med ungefär samma tankar:
Soran Ismail: Visa respekt för Sverigedemokraternas väljare
jardenberg kommenterar – 21 Sep, 2010

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: