Språk och programmering

I ett avsnitt av Filosofiska rummet i SR P1 handlade det om ”… hur språkbruket påverkar vårt sätt att tänka”. En hel del i sig tankeväckande aspekter diskuterades, men särskilt intressant tycker jag det är att man lätt kan se att mycket av dessa diskussioner om vårt vardagliga tal- och skriftspråk också är direkt överförbart på  hur vi använder ord för att namnge saker när vi modellerar och programmerar.
Två exempel från programmet:

På en fråga om tvåspråkighet och hur man använder olika språk i olika sammanhang kom man in på ordet ”ångest”. Den danska sångerskan i studion hade förstått att man i Sverige kan använda det ordet på ett ganska avslappnat sätt, till skillnad från i Danmark där ”angst” endast har den tunga medicinska innebörden. Lingvisten Sven Strömqvist kunde då berätta att man gjort försök som visat att att det var mätbara skillnader i hur mycket hjärnan var tvungen att arbeta när man man utsatte försökspersoner för entydiga respektive mångtydiga ord. Inte särskilt konstigt kanske eftersom hjärnan måste se till att undertrycka alternativa betydelser och associationer. Men anpassat till vår modellerings- och programmeringsvärld innebär det att det faktiskt är mätbart viktigt att man använder så exakta och lättolkade benämningar som möjligt för att underlätta både för sig själv och andra. Det gällar att inte bara hitta beteckningar som kan tolkas rätt, utan beteckningar som bara kan tolkas rätt!

Sven Strömqvist berättade också att det finns forskning som visar att försökspersoner som får ta del av en berättelse med mer precisa ordval kommer ihåg mer av berättelsen än försökspersoner som fått ta del av berättelsen med mer allmänna ordval. Exemplet i programmet var att en uggla beskrevs som att den antingen flaxade ut ur sitt bo eller bara lämnade det. Bättre, mer precisa ordval i vår programmeringsvärd borde därmed också göra det enklare för oss själva och andra att komma ihåg modeller och programkonstuktioner!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: